střechy

Střecha a řemeslníci

Pokud budujete, opravujete či jste někdy historicky budovali nebo opravovali střechu, určitě jste zjistili, že je třeba hned několika řemesel. Která to jsou? A víte přesně, kdo je kdo a na co kterého řemeslníka poptat? Samozřejmě záleží na typu střechy, ale u klasických běžných sedlových či valbových nebo chcete-li šikmých střech, budete muset začít tesaři.

Tesaři jsou ti, kteří zhotoví nosné konstrukce, krovy. Dají tak střeše naprostý základ. Následovat budou pokrývači. Jak už samotný název napovídá, pokrývač položí střešní krytinu. V dnešní době je pokud jde o střešní krytiny velký výběr, ale klasikou stále zůstává pálená střešní taška. Moderní doba pak přinesla i různé plechové varianty či varianty plastové nebo betonové, ale ať vyberete jakýkoli materiál a podobu krytiny, prakticky vždy ji bude třeba správně položit, což jde bez šikovného pokrývače jen velmi obtížně.

Nakonec je třeba zajistit, aby střecha správně odváděla vodu, a to nezvládnete bez klempíře. Klempíř je ten, kdo zajistí odvod vody a vyrobí a upevní správně okapy. Zároveň pomůže ochránit střechu před zatýkáním srážkové vody i např.kvalitním oplechováním výstupů na střechu a nezanedbatelnou funkci má i při oplechování komínů, což je důležité i z bezpečnostního hlediska. Na opravě či stavbě střechy se jistě mohou podílet i další řemeslníci, nakonec budete muset řešit i práce typu umístění hromosvodu apod., ale pro dnešek jsme si představili aspoň tyto tři nejzákladnější profese.

Pokud vás stavba či oprava střechy čeká, určitě již začínáte přemýšlet nad tím, kde příslušné řemeslníky sehnat. Posloužit vám může Firemniprofil.cz, kde najdete bohatý výběr vyzkoušených řemeslníků resp.dodavatelů. Vybírat můžete podle odbornosti i podle hodnocení, která již dodavatelé získali od jiných zákazníků. Mnohdy jsou profily doplněny i fotografickým materiálem a budete tak mít i lepší představu o výsledcích práce jednotlivých řemeslníků. Na jednom místě pak najdete i všechny potřebné kontakty a nic již nebude bránit oslovení třeba zrovna tesaře či pokrývače.


Posted in Hrubá stavba.